Новини

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЕВР ДОЦ. ИВАН ИВАНОВ: РЕГУЛИРАНИЯТ ПАЗАР НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ У НАС ЩЕ ПРОДЪЛЖИ И СЛЕД 2025 г.


20.06.2023

Очаква се цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да бъде повишена с малко над 4 процента

„Регулираният пазар на електроенергия в България няма да спре да функционира през 2025 г. В края на 2022 г. Народното събрание прие решение, което изрично постановява, че регулираният пазар ще бъде запазен най-малко до края на 2025 г., като не се фиксира срок кога ще се стигне до пълна либерализация на пазара на електроенергия в България“. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов на започналото Трето издание на Регионалния форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023 , в което участват над 130 панелисти от 10 държави.  Ръководителят на регулатора беше един от говорителите в рамките на сесията "Енергийната сигурност на страните от региона".

Според доц. Иван Иванов две са причините, които не позволяват регулираният пазар да бъде премахнат. Първата от тях е изискването на Европейския съюз и на Европейската комисия, че е необходима защита на енергийно уязвимите и енергийно бедните хора в страната. По този показател България е на едно от челните места в ЕС. Като втора причина той посочи становището на ЕК, че България може да премине към пълна либерализация само след  приключването на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Страната ни има два такива договора - с двете американски централи, като първият ще изтече през февруари 2024 г, а вторият през 2026 г. "Когато кумулативно се изпълнят и двете условия, България ще бъде в състояние да премине към пълна либерализация", заяви доц. Иван Иванов пред участниците във форума.

С преминаването към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия ще настъпи и промяна във функциите на КЕВР, допълни ръководителят на енергийния регулатор. КЕВР ще следи за защитата на енергийно бедните потребители и ще продължи да определя цените на мрежовите услуги, тъй като преносната и разпределителните мрежи в България са естествени монополи, добави той.

„Изчисленията на КЕВР показват, че за новия регулаторен период от 1.07.2023 г. средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители се очертава да бъде малко над 4 процента. Цената ще бъде окончателно определена на 30 юни т.г., когато Комисията ще приеме своето решение“, заяви председателят на регулатора пред журналисти.  Той припомни, че първоначалните разчети на Комисията са показвали средно повишение с 3,63 % на цената на електроенергията за битовите потребители. След включването в микса на   количество електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", вероятно ще има допълнително повишение с още близо половин процент. По този начин увеличението се очаква да бъде малко над 4 на сто.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период – от 1 юли тази година до 30 юни следващата година, ще се запазят, потвърди председателят на КЕВР. Той поясни, че размерът на данъка върху добавената стойност (ДДС) не зависи от регулатора, а се определя от Парламента.