Новини

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЕВР И ЧЛЕНОВЕ НА РЕГУЛАТОРА УЧАСТВАХА В ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ НА МОДЕРНИЗИРАНИЯ ТРАНЗИТЕН ГАЗОПРОВОД ЗА ТУРЦИЯ


03.08.2018

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов и членовете на регулатора Александър Йорданов и Владко Владимиров бяха сред официалните гости на церемонията за въвеждане в експлоатация на модернизирания транзитен газопровод за Турция от компресорна станция „Лозенец“ до с. Недялско.

Изграждането на 20-километровата отсечка е проект от общ европейски интерес и допринася за повишаване сигурността и капацитета на националната транзитна газопреносна мрежа. Проектът е на стойност над 46 млн. лв. и позволява по транзитният поток по Трансбалканския газопровод да се транспортира природен газ не само от България към Турция, но и в обратна посока.  Освен че прави газовият поток двупосочен, отсечката увеличава с 1.7 млрд. куб. м годишно и капацитета на доставките на природен газ за и евентуално от Турция, като той ще достигне до 15.7 млрд. куб. м, колкото е мощността на втората тръба на "Турски поток".

Модернизираният транзитен газопровод беше открит от министър-председателя Бойко Борисов, енергийните министри на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез, както и представители на „Булгартрансгаз“ и „Главболгарстрой“.