Новини

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА КЕВР ДОЦ. ИВАН ИВАНОВ: „НАЙ-ВАЖНАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЕНЕРГЕТИКАТА НА ЕДНА СТРАНА Е СИГУРНОСТТА“


24.11.2023

Ръководителят на енергийния регулатор беше един от лекторите на конференция за новата енергийна стратегия на България

„Най-важната характеристика на енергетиката на една страна е сигурността и енергийната стратегия е адекватният инструмент за нейното постигане.  Стратегията трябва да е насочена към три важни цели: сигурност на икономиката, устойчивост на енергетиката и достъпност на енергията за потребителите“. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов на конференцията "Енергийна стратегия на България: план за енергийна сигурност" в Народното събрание. Ръководителят на енергийния регулатор беше лектор в тематичния панел „Енергийна сигурност и източници на енергия: възможности, политики и приложения в индустрията“.

Като най-важна характеристика на енергийната стратегия той посочи нейната адекватност, което изисква тя да бъде хармонизирана с визията на Европейския съюз за развитие на енергетиката, както и с реалните възможности на българския енергиен сектор. "При изготвянето на стратегията е необходимо да се изхожда от факти и от научно обосновани прогнози. Всякакви опити да се въвеждат проекти и дейности, които противоречат на европейската визия, са обречени на провал и не водят до постигане на заложените цели“, подчерта доц. Иванов.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че базисната величина при създаване на енергийна стратегия трябва да бъде крайното енергийно потребление. На тази основа следва се определят видовете енергоизточници, необходимите генериращи мощности и развитието на мрежите - електропреносна и електроразпределителна. Като важни фактори той посочи и въвеждането на интелигентни средства за измерване с достъп до данни в реално време, ускореното развитие на системите за съхранение на енергия и на енергийните спестявания, както и енергийната ефективност в индустрията, транспорта и бита.