Новини

ОТКРИТО ЗАСЕДАНИЕ И ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ „ЕСО“ ЕАД НА КЛИЕНТИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ЛИЦЕНЗИОННАТА МУ ДЕЙНОСТ


02.11.2023

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание и обществено обсъждане по проект на решение относно заявлението на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД (ЕСО ЕАД) за утвърждаване на цени на предоставяните на клиентите услуги, свързани с лицензионната му дейност.  В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на дейността на държавните институции проектът на решение беше публикуван предварително на интернет страницата на КЕВР. В откритото заседание участваха представители на ЕСО ЕАД.  

Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия, в отделно административно производство и с решение от 4.10.2023 г.  Комисията първо определи видовете услуги, които преносният оператор предоставя на клиентите, свързани с дейността „пренос на електрическа енергия“.

Предложените за утвърждаване цени на услуги обхващат проучване на условията за присъединяване на обекти на оператори на електроразпределителни мрежи (ОЕРМ) и оператори на затворени електроразпределителни мрежи (ОЗЕРМ) към електропреносната мрежа. Проучването на условията за присъединяване на обекти на ОЕРМ и ОЗЕРМ (електропроводи и/или уредби средно или високо напрежение) ще се предоставя под формата на два вида услуги.

Първата услуга обхваща всички искания за проучване на условията за присъединяване на обекти на ОЕРМ и ОЗЕРМ, както и за присъединяване към тях на обекти на производители на ниско напрежение, на съоръжения за съхранение на електрическа енергия и на клиенти на електрическа енергия на ниско и средно напрежение. Тя е диференцирана на три групи, в зависимост от размера на присъединяваната мощност на обекта – до 5 MW включително, над 5 MW до 100 MW и над 100 MW. В обхвата на втората услуга са включени исканията за проучване и съгласуване на условията за присъединяване на електрическа централа към електроразпределителна мрежа средно напрежение.

  По отношение на проучването на условията за присъединяване ЕСО ЕАД е приложило финансово-икономическа обосновка на предложените за утвърждаване цени -  определяне на средна часова ставка, на административно-управленските разходи, брой часове за работа по проучване на условията за присъединяване. Въз основа на общите разходи, общата численост на заетия персонал и броя работни часове е определена средна часова ставка на човекочас за остойностяване на съответните видове услуги. С добавянето на административно-управленските разходи  окончателната средна часова ставка, използвана при ценообразуването, е 28,59 лв./чч. В зависимост от заявената присъединена мощност са определени и часовете за работа по проучване на условията за присъединяване.  

На откритото заседание представителите на „ЕСО ЕАД заявиха, че приемат изцяло мотивите, изложени от Комисията в проекта за решение.    

Независимо, че Комисията отправи официални покани към четирите електроразпределителни дружества те не взеха участие в общественото обсъждане.  

Окончателно решение за утвърждаване на цени на услуги на ЕСО ЕАД, предоставяни на клиентите във връзка с лицензионната дейност, Комисията ще вземе на закрито заседание на 22.11.2023 г.