Новини

ОТКРИТО ЗАСЕДАНИЕ ЗА ЦЕНА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ


26.10.2023

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, обсъди доклад във връзка с внесеното на 11.10.2023 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец ноември 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участваха  представители на "Булгаргаз“.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 ноември 2023 г. да бъде в размер на 67,27 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.  

В заявлението на „Булгаргаз“ са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. Общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от четири различни източника.

В ценовия микс за м. ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 35,64 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за м. ноември три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.    

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. ноември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.   

На откритото заседание представителите на „Булгаргаз“ ЕАД информираха, че към днешна дата борсовият индекс TTF е нараснал значително и е достигнал около 92 лв/MWh, а цената на сделките за м. ноември са на нива близо 100 лв./MWh. Причините за това  са увеличените количества за доставка през есенно-зимния сезон, както и военните конфликти, влияещи пряко върху пазарните цени на синьото гориво.  Независимо от тези неблагоприятни ценови фактори, към днешна дата прогнозната регулирана цена на „Булгаргаз“ за месец ноември се очертава да бъде по-ниска от цената на европейските газови пазари, заявиха от „Булгаргаз“.   

Според Александър Йорданов, член на КЕВР, сезонният фактор и извънредната геополитическа обстановка, свързана с военните конфликти, имат силно влияние върху пазарните цени. Той оцени усилията на обществения доставчик в създадената ситуация да постигне конкурентни цени за българските потребители, спрямо цените на референтните газови пазари. 

В момента три основни фактора влияят съществено върху регулираната цена на природния газ за м. ноември, подчерта на заседанието председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. На първо място единият от доставчиците с предложена атрактивна цена ще достави по-малки количества за м. ноември, което налага осигуряване на доставки от друг търговец, на по-висока цена. Вторият фактор е, че България не произвежда природен газ и се налага да го внася по цени, които са референтни на газовия хъб TTF. Дневният индекс TTF днес е достигнал 51 евро/MWh, което е ръст от 45% в сравнение с 1 септември, когато е бил 30 евро/MWh. На трето място, изтъкна доц. Иванов, важна роля имат навлизането в есенно-зимния период с традиционно значително нарастване на потреблението у нас и в страните от ЕС, както и влиянието на военните конфликти в Украйна и в Близкия изток. Според него тези конфликти засягат пряко производители и доставчици и дестабилизират пазарите, в резултат на което цените на газа се увеличават значително. „Независимо, че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като относителен дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газовите пазари. Благодарение на това цената за българските потребители – битови и стопански, остава съществено по-ниска в сравнение с цените в другите европейски страни“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.11.2023 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м.ноември. Те ще отчетат котировките на международните газови пазари към 31 октомври т.г. включително. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Откритото заседание беше излъчено онлайн на интернет страницата на КЕВР. Видеозапис от заседанието е наличен ТУК.