Новини

ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ КЕВР БЕШЕ ДОМАКИН НА ПРАКТИЧЕСКИ ОБУЧЕНИЯ НА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ В ОБЛАСТТА НА РЕГУЛИРАНЕТО НА ВОДНИЯ СЕКТОР


16.10.2023

Обучението е признание за ролята и авторитета на българския воден регулатор в провеждането на реформата във водния сектор у нас

В рамките на проекта EU-IPA „Подкрепа на ЕС за реформи във водния сектор“ на Република Сърбия, от 9 до 13 октомври КЕВР беше домакин на посещение на сръбска делегация  с цел практическо обучение и предоставяне на опит в регулирането на водния сектор. Комисията има основна роля в посещението като институция, отговаряща за регулирането на сектора в България.

Провеждането на семинарното обучение от Главна дирекция ВиК услуги“ на КЕВР е признание за ролята и авторитета на българския воден регулатор в провеждането на реформата във водния сектор у нас и успешното транспониране на европейските регулаторни изисквания и практики.

„Като институция, регулираща отношенията във водния сектор в България за КЕВР е голяма чест и удоволствие да предаде напрупания опит в прилагането на добри практики и в създаването на нормативната уредба като по този начин подпомогне дейността на водния регулатор в Република Сърбия. Отличната дейност на Главна дирекция „ВиК услуги“ на българския регулатор    допринася за високия авторитет на КЕВР, потвърждение за което е изборът на нейният директор д-р Ивайло Касчиев за заместник-председател на Борда на Асоциацията на европейските водни регулатори /WAREG/“, заяви на откриването на двудневното семинарно обучение председателят на КЕВР доц.Иван Иванов.

На двудневното семинарно обучение в КЕВР /10-11 октомври/, проведено от д-р Ивайло Касчиев, с презентации бяха представени темите за структурата и организацията на работа на регулатора, законодателството и подзаконовата нормативна база в сектора, взаимоотношенията със заинтересованите страни - ВиК оператори, министерства, НПО. В специализираната част на семинара основно място беше отделено на регулаторните политики при определяне цените на водните услуги – възстановяване на разходи, инвестиции, методология, както и политиките по отношение на качеството на услугата –бизнес планиране, показатели за изпълнение, мониторинг и контрол.

Общата цел на проекта EU-IPA „Подкрепа на ЕС за реформи във водния сектор“ е да се подобри качеството на живот на гражданите чрез повишаване на стандартите за околната среда в Р Сърбия до нивата в ЕС. Конкретно е предвидена помощ в създаването на адекватна тарифна система на цялата територия на Република Сърбия с въвеждане на пълно възстановяване на разходите и стимулиращо ценообразуване във ВиК сектора. Проектът предвижда това да бъде постигнато чрез създаване на независим ВиК регулатор на национално ниво, мерки за техническа, организационна и финансова консолидация на обществените доставчици на водни услуги, с цел покриване на разходите и предлагане на социално достъпни тарифи за вода. Сред другите цели на проекта са подобряването на водните услуги и изпълнение на изискванията за покриване на разходите на централно и местно ниво.